HCK’s historie igennem årene

HCK’S HISTORIE

Herning CK er en traditionsrig klub, som har fostret mange stjerner. Her vil du kunne læse lidt om HCK siden dens officielle start tilbage i 1937.

Allerede i 1880’erne nævnes Herning i forbindelse med cykelløb – eller rettere væddeløb, som det hed dengang. Nogen klub var der ikke tale om dengang, der var nemlig kun en cykel i byen! Sidst i det forrige århundrede stiftedes den første klub – Cyklisten. De sparsomme oplysninger fra den tid fortæller bl.a. om et dansk mesterskab til Vilhelm Møller i 1901 – den 20 mil lange distance blev kørt i tiden 5 timer 1 minut 30 sek.

Klubben ophørte, men i 1925 stiftedes den næste klub – Midtjysk Cykleklub. I 1927 blev klubben medlem af DCU, og i klubbens 7 år lange levetid var den i perioder meget stærk, således fortælles det, at man ved et løb i Esbjerg vandt alle præmier!

HCK 1937-1960 – de første år

Få år senere tog daværende formand for distriktet E.V. Johansen initiativ til et såkaldt propagandaløb i Herning, og efter løbet samlede han en række ledere fra den nedlagte klub. På dette møde blev valgt bestyrelse med Poul Schmidt som formand – den 11. april 1937 blev Herning Cykle Klub stiftet.

Klubben arrangerede straks propagandaløb for unge og løb på cinders-bane – og snart udvikledes stærke ryttere. Besættelsen april 1940 betød mange aflysninger, men Herning Cykle Klub arbejdede støt videre.

Peder Clemmensen vandt det første Jyske Mesterskab til klubben, Oluf Olesen blev i 1942 klubbens første A-rytter, og året efter fulgte Erik Poulsen og Peder Clemmensen efter. Også Holger Johannesen var en af datidens profiler.
En underafdeling blev i 1944 oprettet i Holstebro og tilførte klubben talenter som Erhardt Poulsen og Poul Didriksen, der stod for flere sejre i juniorklassen i 1944, og året efter blev klubbens A-klasse styrket med tilgang af fynboen Emanuel Hansen.

1946 blev året, hvor klubben fik sin første landsholdsrytter, Peder Clemmensen – og året bød også på nordisk samarbejde: Rytterne var på efterkrigstidens første tur til Sverige, og Herning havde til gengæld besøg fra både Norge og Sverige. Og klubbens formand fra 1942-47 Skov Clemmensen blev den første, der modtog Jysk Distrikts Æresnål. Årene derefter bød ikke på de store resultater, flere af de etablerede navne stoppede og klubben oplevede en lang opbygningsfase med ungdomsløb. I 1952 havde klubben 23 aktive ryttere og fremgangen fortsatte – i 1954 kunne Herning Cykle Klub notere sig for 32 sejre, heraf 12 alene til Henning E. Sørensen, som var kommet til klubben fra Aarhus.

Første gang klubben blev hædret for bedste idrætspræstation i Herning var i 1955, hvor Magne Siggaard tildeltes Eland-Pokalen. Men det mest bemærkelsesværdige i 1955 var dog, at Herluf Andersen indledte sin 18 år lange formandsperiode, der skulle vise sig at blive årene, hvor klubben for alvor satte sig på landkortet. Allerede året efter manifesterede Herluf Andersen sig ved at indgå klubbens første sponsoraftale – ikke overraskende med den fremsynede og progressive Aage Damgaard, fabrikant af Angli skjorten. Og samme år indledtes et samarbejde med Herning Folkeblad om et ungdommens cykleløb – konceptet har naturligvis ændret sig undervejs, men samarbejdet eksisterer stadig!

Angli-løbet satte i 1956 jysk rekord med 230 deltagere og også klubbens eget medlemstal voksede: 33 i 1958, 36 i 1959.

Et nyt navn dukkede op i 1960, Gerhard Nielsen, der vandt det første løb, han deltog i. Også andre gjorde det godt: klubbens 57 ryttere noterede sig for 99 præmier og Herluf Andersen blev tildelt Jysk Distrikts Æresnål.

HCK 1961-1970 – de store resultater

Udviklingen fortsatte! Og i 1966 kom det helt store resultatmæssige gennembrud: Verner Blaudzuns verdensmesterskab i 100 km holdløb! Også Henning Jørgensen, Eigil Sørensen, Harly Hyldgaard, Carsten Bang samt ikke mindst Gerhard Nielsen markerede sig på resultatlisterne.

I 1968 samlede byens borgere ind for at kunne sende Gerhard Nielsen, Verner Blaudzun og formand Herluf Andersen til VM i Uruguay – og det var også året, hvor Verner Blaudzun deltog i OL i Mexico. Det kostede ham en månedsløn – en noget anderledes situation end i dag med Team Danmark osv. 1968 og 1970 vandt Verner Blaudzun den individuelle titel på landevej og i 1972 vandt Eigil Sørensen titlen i cykle-cross.

1969 indledtes et historisk samarbejde med Midtbank. Så vidt vides den ældste sponsoraftale i cyklesporten -og helt sikkert den ældste i Midtbank. Og aftalen har været som en god forretning skal være – nemlig god for begge parter.

HCK 1971-1979 – de tre musketerer

70’erne bød på utallige resultater og fremgang både på arrangementssiden og på medlemsantallet. Blomstergadeløbet var en folkefest af dimensioner, der i 1973 havde en særdeles populær lokal vinder i Harly Hyldgaard. Og landevejsløbene blev domineret af de tre musketerer, Verner Blaudzun, Eigil Sørensen og Henning Jørgensen, der alle var faste landsholdsryttere og VM samt OL deltagere. Med Gerhard Nielsen i 1969, Harly Hyldgaard i 1974 og Jens Andersen i 1977 som skiftende 4. mand markerede klubben sig gang på gang i 100 km holdløb.

HCK 1980-1989 – nye stjerner fødes

I de yngre klasser dukkede navne op, der senere skulle komme til at dominere dansk cykelsport: Bjarne Riis, Per Pedersen og Alex Pedersen. Og i starten af 80’erne kom så generationsskiftet, hvor Per Pedersen allerede som juniorrytter vandt løb i A-klassen. 1981 vandt Bjarne Riis, Per Pedersen, Vagn Eriksen og Thomas Andersen guld i DM juniorholdløb – det samme gentog sig i 1982, hvor holdet hed Bjarne Riis, Alex Pedersen, Kim Kronborg og Lars Johannessen, og i 1984 hvor Carsten Jeppesen afløste Bjarne Riis. Et nyt VM i holdløb sikrede Alex Pedersen til klubben i Holdløb i 1983, og to år senere var han med til at vinde DM i 100 km holdløb sammen med Per Pedersen, Bjarne Riis og Brian Sørensen. Den individuelle titel sikrede Alex klubben i 1986, der også bød på et dansk mesterskab i juniorenkeltstart til Simon Jensen – Øvrigt en gentagelse fra 1985.

I 1987 markerede klubben sit 50 års jubilæum med afholdelse af DM ugen – et arrangement i topklasse, der desværre ikke gav den fortjente økonomiske gevinst pga. et konstant regnvejr under arrangementet. Primus motorer i arrangementet var Kurt Markussen – formand 1976 – 1990, Ib Andersen – formand 1995 – 1996 samt Torben Kølbæk, der senere også blev initiativtager i andre sammenhænge.

I 80’erne opstod en række teams i forskellige klubber – også i Herning, hvor holdet i 1984 bestod af junior-verdensmester Alex Pedersen, Per Pedersen, Bjarne Riis, Brian Sørensen, Ove Rytoft Kristensen, John Axel Hansen, Jan B. Andersen, Lars Johannessen, Kim Kronborg og Torben Kølbæk. Team tanken bestod kun i få år i klubber som f.eks. Kolding og Esbjerg, begge steder med negativt økonomisk resultat.

HCK 1990-1999 – Team tanken genopstår

Da Per Pedersen, Bjarne Riis og et par år senere Alex Pedersen blev professionelle gik det naturligvis ud over resultaterne, men igen viste holdløbet at være den disciplin, hvor Herning skulle markere sin genkomst – nemlig med guld ved DM i Viborg i 1991 til Lars Johannessen, Jørgen Bligaard og Carl Chr. – Calle -Pedersen. Også juniorerne Kim Bang Sørensen, Frank Hyldgaard og Michael Blaudzun triumferede i 1991 og i 1993 vandt klubben sit hidtil sidste hold DM ved Carsten Thomsen, Jørgen Bligaard og Michael Blaudzun. Undtaget det sidste mesterskab har der været en helt klar fællesnævner for alle mesterskaber gennem 80’erne og de to i 1991: Træneren har heddet Preben Riis, der gennem utallige år har spillet en enorm rolle som træner og motivator for klubbens ryttere.

1992 bød på sejr til Kim Bang Sørensen i det danske junior mesterskab i cross 1992,20 år efter far Eigils sejr – men også kort før han mistede livet ved en tragisk og meningsløs bilulykke på vej til VM i cross. Året bød også på et dansk mesterskab til Jørgen Bligaard i 50 km enkeltstart, og 2 år senere – i 1994 – vandt Michael Blaudzun det sidste danske mesterskab for amatører. Derefter har mesterskabet været åbent for professionelle – med to sejre til Ørnen fra Herning, Bjarne Riis.

Oktober 1990 overtog Harly Hyldgaard formandsposten fra Kurt Markussen, og kort tid efter startede han sammen med John Axel, Alex Pedersen og Torben Kølbæk forarbejdet til det nye storløb rundt om Herning, – som klubbens hovedsponsor valgte at gå aktivt ind i – Grand Prix Midtbank kørtes første gang i 1992, og udviklede sig hurtigt til det mest betydende danske endags løb med tilnavnet “En forårsdag på heden” med slet skjult hentydning til forbilledet Paris-Roubaix “En forårsdag i helvede”. Løbet sejrsliste vidner om stor hårdhed, trods grusvejenes risiko for tilfældige defekter: 1992: Claus Michael Møller, 1993: Dennis Rasmussen, 1994: Brian Smith, 1995: Frederic Moncassin, 1996, 1997 og 1998: Bjarne Riis samt 1999 og 2000 Michael Sandstød.

Klubhuset var i mange år beliggende på Møllegade, senere i Grønnegade og siden 1990 på Teglvænget, hvor der er gode forhold med kondi- og baderum. Den røde tråd i klublivet er bladet “Viften”, der har udviklet sig i takt med klubben.

Nogen arrangørstatus har klubben ikke haft ved 6-dagesløbet i Herning, der kørtes første gang i 1974, men Herning-ledere har hver gang spillet en kommissær rolle, og klubben har også nydt godt af den interesse løbet skaffede for cykling, og rytterne har haft mange gode træningstimer på træbanen.

I Herning relanceredes ideen i 1995 med etableringen af Herning Cykle Klubs Elitehold, med to af deltagerne fra 80’holdet som initiativtagere, nemlig John Axel og Torben Kølbæk. Med en stab af egne ryttere og tilgang udefra præsenteredes et hold bestående af: Carsten Thomsen, Jørgen Bligaard, Jesper Pedersen, Michael Rosborg, Frank Hyldgaard, Rene Jørgensen, Christian Andersen og Mikael Kyneb, der senere blev professionel, samt sportschef Steen Struve – og holdet markerede sig i 1995 med 24 sejre og i alt 59 placeringer i top tre!

1995 bød også på en relancering af gadeløb i Herning City. Post Danmark var med på ideen og det første løb i den nye epoke blev kørt på en vidunderlig sommeraften, hvor byen tiljublede nr. 3 i Tour de France, Bjarne Riis. Også stor hyldest var der til løbets vinder Jesper Skibby og nr. 2 Michael Blaudzun. I 1996 var jublen og folkemængden mere en overvældende. 60.000 tilskuere fulgte ifølge politiet gadeløbet, der var en markering af Hernings nye torv, men mest af alt en hyldest til den Herningensiske Tour de France vinder Bjarne Riis. Vinder af løbet blev en anden Herning rytter Michael Blaudzun.

Jubilæumssæsonen 1997 bød på et gensyn med Alex Pedersen som sportschef for Eliteholdet. Alex kørte tre sæsoner i Holstebro – og blev i den periode i 1994 verdensmester i landevejscykling på Sicilien, en fantastisk flot sejr, hvor Herning Cykle Klub også hejste flaget for bysbarnet.

HCK 2000-2010
Kapitlet er ikke skrevet endnu…

Comments are closed.